onsdag den 16. januar 2008

Beregn dit ideelle løbetempo

Fra sitet Fripuls:

Målet for dig, der løber langdistanceløb for første gang, er ikke at løbe stærkt, men at gennemføre. Det vigtigste er at få så jævnt et tempo som overhovedet muligt, og at du ikke lægger for hurtigt ud.

Derfor er det afgørende, at du finder dit ideelle løbetempo. Det nytter jo ikke noget, at du kan løbe 10 km på en halv time, hvis du ikke kan klare mere end det.

Det er ikke let hverken at løbe en maraton eller en halvmaraton, men får man lagt sit tempo rigtigt fra starten, vil man komme igennem løbet på en fornuftig måde. En god idé er derfor at teste dit løbetempo.

Start med at løbe tre km i et jævnt hårdt tempo, hvor du fra starten prøver at finde det rigtige tempo. Hold det hele vejen uden at spurte til sidst for at få en lidt bedre tid. Det er ikke en test, hvor det gælder om at løbe sig helt ud, men hvor det handler om at finde den rytme, du føler, stiller krav til dig, men som samtidig føles rigtig.

For at få en indikation af, hvor hurtigt du bør løbe et maraton, kan du benytte følgende formel:

3 km-tiden x 1,07
3
Det vil sige, at løber du 3 km på 15 minutter, er dit maratontempo:

15 x 60 x 1,07 = 321 sekunder
3

Du vil altså løbe en maratonkilometer på 5 minutter og 21 sekunder.

3 km-tiden er desuden den tid, du vil bruge på at løbe en halvmaratonkilometer. Ud fra ovenstående eksempel vil du være 5 minutter om at løbe en km.

Læs evt. mere om langdistanceløb her

Ingen kommentarer: